Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.079.008
Aantal actieve gebruikers: 4.277
Portaal van de week: Disney

Uitgelicht

Gerard Mercator

Gerardus Mercator

Gerardus Mercator (oorspronkelijk Gerard De Kremer of De Cremer) (Rupelmonde, 5 maart 1512Duisburg, 2 december 1594) was een cartograaf, instrumentmaker en graveur, die al tijdens zijn leven als de "Ptolemaeus van zijn tijd" beschouwd werd. Hij paste als eerste een hoekgetrouwe kaartprojectie toe; later naar hem mercatorprojectie genoemd. Mercator zag zichzelf veel meer als een wetenschappelijk kosmograaf, dan als iemand die met het maken en verkopen van kaarten zijn brood moest verdienen. Zijn productie bleef beperkt.

Mercator is bekend van een globepaar, een vijftal wandkaarten en een onvoltooide kosmografie. Daarnaast introduceerde hij het woord atlas. Dit woord omvatte destijds alle kaarten van de kosmos; dus van zowel het heelal als de aarde. Zijn producten, die Mercator voornamelijk in de Duitse Rijnstad Duisburg vervaardigde, hadden voor de latere commerciële kaartmakers in de Nederlanden een significante invloed. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Spiraal van Ulam

  • ... 'zout water' een vaste verbinding is?
  • ... hoewel het optreden van priemgetallen onvoorspelbaar is, er soms patronen worden ontdekt zoals in de spiraal van Ulam?
  • ... pindakaas in veel talen een naam heeft die verwijst naar boter, maar in het Nederlands niet omdat boter in Nederland een beschermde aanduiding is?
  • ... de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 bespoedigd werd door een misverstand tijdens een persconferentie, waar per ongeluk werd aangekondigd dat DDR-burgers per direct vrij zouden kunnen reizen?
  • ... de Britse coureur John Surtees de enige is die er ooit in slaagde zowel op de motorfiets als in een Formule 1-wagen wereldkampioen te worden?

Afbeelding

Muurschildering van 5,7 × 3,5 meter met verwijzingen naar Lissabon en São Paulo. De Braziliaanse stad São Paulo werd op 25 januari 1554 gesticht door een Spaanse en een Portugese missionaris.

Muurschildering van 5,7 × 3,5 meter met verwijzingen naar Lissabon en São Paulo. De Braziliaanse stad São Paulo werd op 25 januari 1554 gesticht door een Spaanse en een Portugese missionaris.

Actueel

Afbeelding

Grenscrisis Wit-Rusland - Europese Unie

De grenscrisis tussen Wit-Rusland en de Europese Unie in 2021 betreft de door Wit-Rusland georkestreerde toestroom van enkele tienduizenden illegale immigranten, voornamelijk uit Irak en Afrika, naar Litouwen, Letland en Polen via de grenzen met Wit-Rusland. (Lees verder)

Recent overleden

23 jan Thierry Mugler (73), Frans modeontwerper
23 jan Jean-Claude Mézières (83), Frans stripauteur
22 jan Ellen Laan (59), Nederlands seksuoloog en psycholoog
22 jan Thích Nhất Hạnh (95), Vietnamees monnik
21 jan Jacques Boël (92), Belgisch industrieel

In het nieuws

19 jan Coronamaatregelen Griekenland verlengd
In Griekenland worden de maatregelen tegen COVID-19 verlengd tot 31 januari, vanwege de aanhoudende druk op de zorg.
17 jan Drone-aanval in Abu Dhabi
Door een vermoedelijke drone-aanval in Abu Dhabi vallen zeker drie doden en zes gewonden. Houthi's eisen de aanval op.
17 jan Tsunami door vulkaanuitbarsting Tonga
Doordat het vulkanische eiland Hunga Tonga-Hunga Ha'apai is geëxplodeerd, richt een tsunami schade aan in onder meer Nieuw-Zeeland, Japan, de VS en Peru.

25 januari in de geschiedenis

1554 Geschiedenis van Brazilië
Stichting van de stad São Paulo in Brazilië.
1971 Idi Amin
Idi Amin zet Milton Obote via een staatsgreep af en wordt president van Oeganda.
1990 Storm
Een zeer zware storm (windkracht 11 met uitschieters naar orkaankracht) trekt over West-Europa.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten