Kezdőlap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 498 679 szócikke van, ebből 1044 kiemelt.

Összes portál

Kiemelt cikk  
Családjával az 1940-es években
Családjával az 1940-es években

Bruce Lee (születési neve kínaiul: 李振藩, népszerű latin betűs átírással: Lee Jun-fan; magyarosan: Léj Can-fán; San Francisco, Kalifornia, 1940. november 27.Hongkong 1973. július 20.) hongkongi származású kínai harcművész, színész, rendező, producer és forgatókönyvíró; a jeet kune do harcművészeti iskola létrehozója. A Time a 20. század legfontosabb személyei közé sorolta, a Variety pedig a 20. század 100 ikonja között tartja számon. Széleskörűen elfogadott, hogy nagy hatást gyakorolt a populáris kultúrára. Csillaga van a hollywoodi hírességek sugárútján és a hongkongi hírességek sugárútján, utóbbin szobrot is emeltek a tiszteletére.

Hongkongi származású szülők gyermekeként az Amerikai Egyesült Államokban született, de Hongkongban nőtt fel. Tizenhárom éves volt, amikor Jíp Man Wing Chun-mester tanítványa lett, de más sportokat is űzött, például bokszolt és vívott. 18 évesen visszatért Amerikába, ahol filozófiát tanult, egyetemi évei alatt harcművészet-oktatással tartotta fenn magát. Első szerepét Hollywoodban a The Green Hornet című televíziós sorozatban kapta. 1970-ben Raymond Chow producer leszerződtette a hongkongi Golden Harvest filmstúdióhoz. Negyedik filmje, A sárkány közbelép premierje előtt, 1973. július 20-án váratlanul halt meg, a boncolás szerint allergiás volt a korábban bevett fájdalomcsillapító egyik összetevőjére.

Lee hatással volt a filmművészetre, a harcművészet filmbeli ábrázolására, és számos későbbi rendezőt, színészt inspirált, annak ellenére, hogy csupán négy ilyen jellegű játékfilmet készített.A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Mindennapi élet Athénban Periklész korában • Niccolò Paganini • Ikarus 260 • Gerentsér László • Helgolandi csata (1914) • Ernest Shackleton • Ottó-kori művészet 

Javaslatok

A nap képe    
5,70×3,50 méteres, Lisszabonra és São Paulóra utaló falfestmény a Frei Caneca utcában, a Paulista sugárút közelében, São Paulóban (Brazília)

5,70×3,50 méteres, Lisszabonra és São Paulóra utaló falfestmény a Frei Caneca utcában, a Paulista sugárút közelében, São Paulóban (Brazília)
Tudtad-e?  

Tudtad-e, hogy…

 • …a hazafias képregényhős, Amerika Kapitány bizonyos történeteit többen Amerika-ellenesnek tekintik?
 • …a kettős könyvelésről szóló első könyvet Luca Pacioli olasz matematikus, ferences szerzetes írta 1494-ben?
 • birodalmi átokkal személyeken kívül városokat is lehetett sújtani?
 • …egyes anyagok fényt bocsátanak ki magukból, ha megkarcolják, megdörzsölik vagy összetörik őket? Ez a jelenség a tribolumineszcencia.
Aktuális  


Az év aktualitásai: 2022. évi téli olimpiai játékok2022-es labdarúgó-világbajnokság2022-es magyarországi országgyűlési választás2022-es köztársaságielnök-választás Magyarországon2022-es magyarországi népszavazásCovid19-koronavírus-járvány (magyarországi helyzet) – 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál


Halálesetek a közelmúltban: Setét JenőOlavo de CarvalhoCsollány SzilveszterKabdebó LórántLouie AndersonMeat LoafBreckl János

Ezen a napon  

Ma 2022. január 25. van,  

Különböző keresztek a közös szolgálatban a nemzetközi ökumenikus imahéten
Különböző keresztek a közös
szolgálatban a nemzetközi
ökumenikus imahéten

Évfordulók  


Ismerkedés a Wikipédiával  
Contactus-wmcolors.svg
 • Üdvözlőlap – Bemutatkozik a Wikipédia.
 • Első lépések – Didaktikusan felépített bevezető a Wikipédia szerkesztésébe.
 • Segítség – Egyszerű, közepes és haladó szerkesztési tippek, útmutatók.
 • Wikifogalmak – Minden, ami elsőre kínaiul hangzik a Wikipédián, itt magyarázatra lel.
 • Kocsmafal kezdőknek – Az új szerkesztő kérdez, aki tud, válaszol.
 • Homokozó – Újdonsült szerkesztőink szabadon garázdálkodhatnak benne.
 • Mentorálás – Kezdeti lépéseidhez támogatást kaphatsz egy tapasztaltabb szerkesztőtől.
Szerkesztői közösség  
Wiki3A.jpg
Magyar Wikipédia Magazin  
Wikipédia más nyelveken  
Ez a magyar nyelvű Wikipédia. 2003-ban indult, jelenleg 498 679 szócikket tartalmaz. A Wikipédia sok más nyelven is elérhető.
Wikimédia-társlapok  

A Wikipédiát a nonprofit Wikimédia Alapítvány üzemelteti. A Wikimédia számos többnyelvű és nyílt tartalmú társlapot üzemeltet:

WikiszótárWikiszótár
Többnyelvű szótár és szinonimaszótár
Wikimédia CommonsWikimédia Commons
Szabad médiaállományok gyűjteménye
WikidézetWikidézet
Többnyelvű idézet- és szólásgyűjtemény
WikiegyetemWikiegyetem
Jegyzetek és tanulási segédletek
WikifajokWikifajok
Rendszertani adatbázis
WikiforrásWikiforrás
Szabad forrásmunkák
WikikönyvekWikikönyvek
Szabad kézikönyvek és útmutatók
WikidataWikidata
Szabad központi tudásbázis
WikivoyageWikivoyage
Szabad útikalauz
Meta-WikiMeta-Wiki
A Wikimédia-projektek koordinációja
Felhasználási feltételek  
A Wikipédiában található szövegekre és egyes képekre a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA-3.0) licenc vonatkozik.
Cc.logo.circle.svg
Cc-by new.svg
Cc-sa.svg
 • Minden szerkesztésed ezen licenc elfogadását és alkalmazását jelenti, mellyel hozzájárulsz, hogy a művet bárki módosíthatja, azt bármilyen célra felhasználhatja.
 • A Wikipédia tartalmának újrafelhasználásakor (átdolgozás esetén is) meg kell adnod, hogy a műre a fenti licenc vonatkozik, továbbá meg kell nevezned a forrásul szolgáló szócikket; internetes közzététel esetén a forrásműre mutató linket kell elhelyezned honlapodon.
 • A képek felhasználási feltételeit külön kell ellenőrizned.